Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΩΤΟΣ ζωντανά στο GAIA LIVE. ΔΕΥΤΕΡΑ 20/12/10Μια μοναδική παράσταση θα παρακολουθήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης, με τίτλο
«Οι σιγανές φωνές της μνήμης» σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη και μουσική Γιάννη Ζώτου, στη..

Μουσική Σκηνή Γαία Live.

Ο Γιάννης Ζώτος, συνθέτης, μουσικός, ενορχηστρωτής, παραγωγός και χρόνια φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, μελοποιεί έναν κύκλο τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη,  που ποτέ δεν μελοποίησε ο ίδιος και το παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστούν τραγούδια του Γιάννη Ζώτου σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, Γιώργου Σεφέρη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, τραγούδια που ντύνει με έναν  διαχρονικά μοντέρνο μουσικό τρόπο, ο οποίος χρησιμοποιεί τόσο τις ελληνικές ρίζες όσο και δημοφιλή στοιχεία «Rock» και «Folk»
και σύγχρονης μουσικής δωματίου.


Οι μουσικοί που πλαισιώνουν την παράσταση έρχονται από το Βερολίνο και είναι:
Γιάννης Ζώτος / φωνή, κιθάρα
Reinmar Henschke / piano, keyboards
Θανάσης Ζώτος / μπάσο, φωνή
Heiner Witte - κιθάρες
Micha Joch - τύμπανα


Φιλική συμμετοχή: Καλλιόπη Βέττα

Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε, για τη συνεργασία του με τον Γιάννη Ζώτο:
Έως τώρα και σε όλη μου τη ζωή έχω συνηθίσει να μελοποιώ στίχους άλλων.
Με τον Γιάννη Ζώτο οι ρόλοι αντιστρέφονται και το γεγονός αυτό ομολογώ ότι με οδηγεί σε ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο για μένα. Τώρα γίνομαι εγώ ο ποιητής που πρέπει να κρίνω κατά πόσον η μουσική ανταποκρίνεται στο ουσιαστικό περιεχόμενο των στίχων μου.
Η πρώτη μου θετική αντίδραση αφορούσε την επιλογή των ποιημάτων, που το κάθε ένα ανήκει σε μια από τις πιο κρυφές πτυχές της ζωής και της σκέψης μου. Η δεύτερη επίσης θετική εκτίμηση, θα έλεγα, προέρχεται από την μουσική γλώσσα στην ολότητά της: την μελωδική γραμμή, τις αρμονίες και ιδιαίτερα την ενορχήστρωση την περιοχή του ροκ, που όλα μαζί δημιουργούν μιαν ατμόσφαιρα λυρισμού, ποίησης και μαγείας.
-2-


Το γεγονός αυτό, εμένα προσωπικά, με παραπέμπει σε εμπειρίες και εποχές κατά τις οποίες ζούσα στην κόψη του ξυραφιού, ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό, στο υπαρκτό και στο ανύπαρκτο, στο συνειδητό και το ασυνείδητο, που ήταν και είναι για μένα ο βαθύς και απροσμέτρητος Έρωτας, που με εξουθενώνει και με λυτρώνει χωρίς αρχή και δίχως τέλος.
Για τους λόγους αυτούς ευχαριστώ και ευγνωμονώ τον Γιάννη Ζώτο, γιατί με τη μουσική του με βοηθά όταν την ακούω να απογειώνομαι με τα φτερά των μελοποιημένων στίχων μου πάνω από έναν κόσμο ονειρικό, μιας ζωής που δεν συνειδητοποίησα ακόμα την αληθινή ύπαρξή της.
Τέλος, θα πρέπει να συγχαρώ τους εξαίσιους μουσικούς που συμμετέχουν στην πραγμάτωση αυτού του τόσο ωραίου έργου.


Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2009
Μίκης Θεοδωράκης


Γαία Live: Δόξης 5 & Σαλαμίνος, Λιμάνι Θεσσαλονίκης 
Τηλέφωνο Πληροφοριών: 231 0 513654


Ώρα έναρξης: 22.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 Euro


Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010, Γιάννης Ζώτος  & Βand «Οι σιγανές φωνές της μνήμης», με μελοποιημένη ποίηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Φιλική συμμετοχή: Καλλιόπη Βέττα
Μουσική  σκηνή GaiAlive
Δόξης 5 & Σαλαμίνος, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη
Τηλ.  2310513654

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου